lördag 22 september 2012

Brödbrist

Jag insåg igår kväll att vi inte har nåt bröd till frukost - eller alltså att vi inte har nåt bröd som barnen gillar, till frukost :). Helt slut. Så vad gör en god mor i det läget? Åker och handlar bröd?
 
Nej, den här goda modern gick upp klockan halv sex och ställde sig för att mödosamt baka färska frallor till sina telningar. Ja, där stod den goda modern i sitt anletes svett och knådade och stånkade, för att hennes barn skulle ha en brödbit till sitt morgonmål....
 
Nä, nu ljög jag. Jag gick inte upp halv sex - jag gick upp halv nio. Och det var inte ett dugg mödosamt, för de här frallorna är så käcka så de behöver bara jäsa en gång, och då en kvart. Man gör degen, delar den i bitar, rullar bitarna till frallor och lägger en bakduk över plåten. Sen plockar man undan efter sig, och lagom till att man har gjort det så slänger man in frallorna i ugnen i sju minuter. Klart! Det tar inte ens en timme från det att man börjar tills att frukosten står serverad.

(Ja, lägg nu noga märke till den hemmagjorda müslin i burken i bakgrunden :))
 
 
Receptet? Det kommer här:
 
 
Snabbfrallor
40 st
 
3 pkt jäst
100 g smör
1 liter vatten
1 msk salt
2 msk socker
2,4 liter vetemjöl (ungefär, man får prova sig fram)
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll i vattnet och värm till 37 grader. Häll vätskan över jästen och rör tills jästen har lösts upp. I med socker och salt, och sedan mjölet lite i taget tills degen blir smidig att jobba med.
Dela degen i 40 delar (först hälften, sen hälften igen, sen hälften igen, och sen varje bit i fem bitar). Rulla bitarna till frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper på. Jäs under bakduk i 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen, 250 grader, i ca 7 minuter.
 

 

2 kommentarer:

  1. Oj så husligt. Scones går mycket snabbare sådär på morgonkvisten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Njää, inte _mycket_ snabbare - bara lite :). Plus att frallorna går att frysa och därför har man bröd även till en annan morgon :).

      Radera