lördag 17 augusti 2013

Fisk är gott!

Jag gillar fisk. Det är verkligen gott, oftast, bara det är vällagat! I somras var vi för första gången på Badängens fiskrestaurang i Otterbäcken. Det var helt gudomligt gott, plus fint - vilken miljö! Dessutom var vi där en av alla de där soliga dagarna när man knappt såg ett moln på himlen och alla människor gick omkring glada och bruna (utom jag som alltid är vit eller skär). Se här vad fint: 


Utsikten från där vi satt!

Min mat - jag valde stekt gösfilé med potatis, vitvinssås och räkor...makalöst gott!!


Idag lagade jag fisk hemma. Vi (minus Petter, han gillar inte fisk mer än fiskpinnar, vilket knappast är nån fisk enligt mig men okdå..) har en fiskfavorit som jag blivit inspirerad till hos Kryddburken (www.kryddburken.se). Det är mandeltorsk! Ni vet med sån där god gegga på, och så mandelspån?
Sås till fisk kan ju vara klurigt ibland, men citronsås är alltid friskt och gott tycker jag. 
Jag gör ungefär som Kryddburken, men som nästan alltid så ändrar jag lite så det blir efter mitt eget tycke. Så här kommer min variant av Mandeltorsk med citronsås:
Ca 8 portioner (typ middag plus ett par matlådor)

3 paket fryst torsk (400 g/styck)
200 g smör
½ dl grädde
2 tsk tomatpuré
½ tsk röd currypasta
örtsalt
5 dl Pankoströbröd
Mandelspån

Tina fiskblocken, lägg tätt i en ugnsform. Smält smöret, häll i grädde och tomatpuré samt currypasta och örtsalt. Vispa lite. Vänd ner ströbrödet (Pankoströbrödet är asiatiskt, men blir väldigt gott till det här. Finns på samma hylla som vanliga ströbrödet). 
Rör ihop till en smet. Bred smeten över och på sidan av fisken. Strö över mandelspån. 

In i ugnen i en halvtimme, 200 grader. 

Under tiden sätter du potatisen på kokning, och så gör du citronsåsen: 

1 ½ msk smör
2 fiskbuljongtärningar
4 dl creme fraiche
4 dl mjölk
1 stor citron
salt, peppar och en gnutta socker

Smält smöret, smula i fiskbuljongtärningarna. Häll i creme fraiche och mjölk, vispa till en slät sås. Pressa i saften från citronen. Låt sjuda på låg värme några minuter, sen smakar du av med salt, peppar och pyttelite socker. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar