fredag 2 maj 2014

Rektorns kycklingpasta

Vi har ett par goda vänner som vi umgås mycket med. När man kommer dit blir man förutom ett väldans trevligt sällskap, bjuden på himlans god mat.

En gång för många år sen lagade pappa P i familjen en väldigt god kycklingpasta. Den blev genast en favorit, och den har jag lagat många gånger sen dess. Den är helt hans eget påhitt, och eftersom han på den tiden jobbade som rektor och heter Hallén i efternamn så skrev jag "Rektor Halléns kycklingpasta" i min receptbok när jag skrev ner receptet då för många år sen :).


Det här är en rätt som är sådär SJUKT god, och som verkligen ALLA gillar! Alla som jag har bjudit har i alla fall tyckt att den var fantastisk. Och den passar både som lite festligare vardagsrätt, eller som bjudmat på kalas.

Men först gjorde jag en sallad. Isbergssallad, kruksallad, gurka, tomat, purjolök och fetaost. Finhackat ska det vara, anser jag.
Och så på (jag blandar inte ens ihop vinägretten i en skål först, bara häller ingredienserna över salladen och rör sen om noga): Olivolja, äppelcidervinäger, grovmalen svartpeppar, lite socker och så flingsalt. Enkelt, men så gott!






Och kycklingpastan då? Jo, såhär:

Rektor Halléns kycklingpasta (till 5 hungriga personer, men det blev en stor matlåda också..)

5 kycklingfiléer
1 gul lök
2 burkar passerad tomat
2 förp Creme Bonjour vitlök
3 dl rödvin
1 dl grädde
salt, peppar, rosmarin, basilika, dragon och socker efter smak
riven ost

Skär varje filé i 3-4 bitar. Bryn runt om i lite smör, så det får lite färg men inte blir färdigt i mitten. Det gör inget om det syns lite rosa på vissa ställen. Salta, lägg i en ugnsform.
Hacka löken och fräs i lite olja så den blir mjuk. Häll i den passerade tomaten, och rör sedan ner Creme Bonjour vitlök. Fyll på med vinet och grädden, och krydda så det smakar bra och mustigt.
Låt såsen småputtra ett tag så smakerna får sätta sig ordentligt.
Häll sedan såsen över kycklingfiléerna. Strö den rivna osten över, och ställ in i  ugnen, 225 grader i 20-30 minuter (så osten får fin färg, håll koll).
Under tiden kokar du pastan. Sen är det bara att servera!
Testa, jag lovar att det blir poppis :)




2 kommentarer: