söndag 17 augusti 2014

Laxbiffar med dilltzatziki

Söndag. Tanken enligt matsedeln var tjälknöl, men det kom jag på väldigt sent på kvällen igår och orkade inte göra något åt saken, så det får bli till imorgon istället.
Så idag blev det laxbiffar med ugnsrostade potatisklyftor med smak av vitlök, dill och citron, samt en dilltzatziki. Mycket dill och citron (och vitlök) i den här rätten, men det är ju smaker som funkar bra ihop så det var bara gott :)

De här laxbiffarna skulle nog passa finfint som förrätt, bara med en klick dilltzatziki och kanske nån god grönsak - sparris kanske?

Såhär gjorde jag:

LAXBIFFAR

500 g laxfilé
½ dl grädde

1 liten rödlök
1 ägg
ca 1 dl hackad dill
1 msk pressad citron
salt
svartpeppar


Lägg allt i en bunke (laxen skar jag först i tärningar och löken hackade jag smått). Mosa ihop med en stavmixer - går fort och lätt! Smaka av med salt och peppar.

Värm en stekpanna och häll i lite olivolja. Klicka ut smeten (den är för lös för att rulla några bollar eller biffar av) med ett par skedar. Gör inte biffarna för stora, då faller de lätt isär. Ca 6-7 cm i diameter är lagom.
Stek på fyran (om du har graderat till sex, alltså på lite drygt medelvärme). Håll inte på och vänd på dem i onödan, utan vänta tills du fått fin färg på dem på ena sidan, och sen vänder du. Annars går de lätt sönder.

DILLTZATZIKI


½ stor gurka
3 dl turkisk yoghurt
lite pressad citron

drygt ½ dl hackad dill
en skvätt olivolja
salt, svartpeppar samt en gnutta socker


Halvera gurkan på längden. Skrapa ur det vattniga med en sked. Riv gurkan grovt, krama ur det mesta vattnet och lägg i en skål. Tillsätt yoghurt, citron, dill och olivolja och blanda ihop. Smaka av med salt, peppar och socker. Låt stå en stund och dra sig innan servering.


Till det här serverade jag klyftpotatis. Jag klyftade potatisen, la i en ugnsform. Smälte en rejäl klick smör, pressade i vitlök och saften från ½ citron. Hällde smöret över potatisklyftorna, strödde över rejält med färsk hackad dill, flingsalt och svartpeppar och rörde om så allt blandades. Sen in i ugnen i 225 grader tills potatisen fått en fin färg. 



Lite fräsch sallad samt ett glas rosé blev pricken över det berömda i:et! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar