lördag 26 november 2016

Ernsts kanelkakor

Jag har en bok som heter "Jul med Ernst" där allas vår Ernst Kirschsteiger tipsar om lite roliga recept och pyssel inför julen. 





En himla rolig bok att bläddra i inför julen!
I den finns ett recept som han kallar "Gudomliga kanelhjärtan". En fin bild därtill förstås, är det punsch han har i glaset tro?





Det receptet testade jag i fjol. Himla goda kakor faktiskt!
Men mina hjärtformar är alldeles för små och alldeles för stora, så jag körde runda kakor istället. Boring, men det var det enda jag hade..(Fast igår köpte jag lite roligare formar på Kyrkornas Second Hand, ska bli kul att testa nästa gång!)


Om det är svårt att se receptet på bilden så kommer det här. Jag kallar dem dock för nåt annat. 


ERNSTS KANELKAKOR (20-30 st)


1,25 dl socker
200 g smör
ca 4 dl vetemjöl
ca 2 dl vaniljsåspulver

Till garnering:
1 ägg
2 tsk kanel
2 msk socker

Rör ihop smör och socker så det blir vitt och fluffigt. Jag mjukade upp smöret lite i mikron först så gick det finfint att köra med elvispen sen.
Blanda i mjöl och marsanpulver, arbeta ihop till en smidig deg (jag tyckte att den blev lite väl torr och smulig så jag hällde i 2-3 msk grädde också!). Låt vila i kylen ca en halvtimme.

Knåda degen lite smidig, och kavla ut till en platta, ca 4 mm tjock. Ta ut kakor med ett mått. Pensla dem med uppvispat ägg. Blanda kanel och socker (min upplevelse är att det går åt mer kanel och socker än Ernst säger, men...vem är jag att säga emot Ernst.... Jag bara påpekar!) och doppa kakorna i blandningen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i 6-8 minuter eller tills kakorna fått lite färg.

Ernst beskriver kakornas smak som lite "tantgammaldags", och det passar ju fint här hos mig!






3 kommentarer:

  1. Får man lägga sig i och tipsa om något?😊

    Om man som jag inte tycker det är kul att kavla kakdeg.
    Gjorde rullar, kylde 45 min, skar 1 cm tjocka, vände båda sidorna i kanelsocker UTAN äggpensling.
    Blev kanoners 😊

    Hade också, bara 3 dl mjöl i degen.

    SvaraRadera
  2. Strålande inlägg!

    SvaraRadera
  3. Jag ser ingen marsanpulver i ingredienser, hur mycket behöver? Tack på förhand. Gott nytt år! Shirley!

    SvaraRadera